Wednesday, January 5, 2011

...bile cuaca gelap dilihat dari mata yang gelap...

ﺒﺳﻢ ﷲ ﺍﻠﺮﺣﻣﻦ ﺍﻠﺮﺣﻴﻢ

Alhamdulillah masih dapat menekan kekunci huruf ni untuk merangkai sedozen kata2 sebagai perkongsian bersama.hehee ;) 
Betul kata orang (sapa orang tu?huhuu...ade la~) bila kita buat, memang kita tak rasa salah, tapi bila kita tengok orang lain buat, huhuuu...rasa nak gelak guling2 pun ada, nak nangis nanti, pelik plak org tgk, nak garu2 kepala yang tak gatal ni pun ada jugak rasenye.huhuuu..macam2 lah rasa... 


Biar di short kan ceritera nya ye...
Al kisahnya bermula~
sbagaimana yang semua tak tahu ^_^ heheee...pada setiap hari sabtu, sentiasa ada pasar malam kat taman perumahan ana. Jadi last 2 weeks, ma terchenta mengajak ana ke pasar malam. Well, nak tak nak, berat kaki melangkah. Tak suka bersesak2 sebenarnye. Tp kerana teman kan ma, pergi jugak la....
Selesai membeli, bergerak untuk pulang.. Sambil berjalan, mata melilau jugak ke kanan dan kiri, sekali terpandang seorang remaja perempuan, bangga berfesyen dengan legging nye yang ketat melekat ( ishh..nk kene gam la mata ana nih...hehehe ) owhhh... selesa barangkali menunjukkan kekurusan kakinya. Baju adik2 nya yang darjah 4 mungkin? Comel bertudung, tapi satu yang buat ana sedikit PELIK...ade SPEC HITAM MATA BELALANG di atas kepala nye.. i wonder???? apekah fungsi spec nya itu?
ooohhhh...nak kate cuaca panas, sudah pasti tidak kerana ana yakin ana sedang berada di pasar malam. Dah kalau malam, tentunya GELAP + HITAM = TIDAK CERAH
NOKTAH.....

Ana mengaku ana tidak pandai berfesyen, ana tidak ranggi, tidak HAPTUDATE, tidak anggun lagi menawan dalam berpakaian, tp insyaALLAH HAPTUDATE la dengan kehendak syarak...
Bukan mahu menghina kerana ana juga tidak lah sempurna, tidaklah bagus. Tapi ape perlunya berpakaian begitu??? as my big bro suke cakap "tak function langsung" hehehhee...
Wake up girls, HELLO...kakak mu ini masih belum buta fesyen ye adik2. Please don't make urself jadi bahan untuk di ketawa kan. Mungkin bila ada yang baca entry ni, tasuke dengan ana, mungkin juga kata, cam ana bagos!!! again...sile :) 

tapi hakikatnya..bila hati kita dah nampak indahnya islam tu, macam mana indah pun orang kata tentang perkara yang takda dalam kod etika islam itu, ia tetap TAK INDAH... 
Apa kah perlu untuk kita mempamerkan kecantikan itu? boleh sesiapa beri satu pendapat yang sangat bernas ape perlu mempamerkan kecantikan, ana spesifik kan, kecantikan tubuh badan. Ana rasa masalah ni dah terlalu luas di hurai. Ada yang membaca tentang apa itu aurat, siap dengan ayat Al-Quran...tapi masih membutakan mata hati untuk tidak memahami. Masih terngiang di telinga ana, bicara seorang sahabat
"Bukan tak nak berubah, tapi nantilah...hati belum terbukak lagi la. Tapi insyaALLAH, satu hari nanti bile dah berumur sket, memang nak berubah"  Haishhh...yelah2...nak kata tak dapat hidayah ye..emm... Tapi ana tengok takda pun usaha nak mencari hidayah ALLAH.. Dan dia boleh tanya ana - salahkah begini ---> gedebushh!!! (sound effect tu..heee) Hehehee...memang salah pun. Hhuhuuuu ^_^

Buka mata HATI luas2..

Allah SWT berfirman
“Hai Nabi! Katakanlah kepada isteri-isterimu, anak-anak perempuanmu dan isteri-isteri orang mu’min semua hendaklah mereka melabuhkan jilbab-jilbab mereka atas (muka-muka) mereka. Yang demikian itu lebih memastikan mereka agar dikenali (sebagai wanita Islam) supaya mereka tidak diganggu.” (al-Ahzab: 59)

sabda Rasulullah  kepada Asma’ binti Abu Bakar,
Wahai Asma’ sesungguhnya seorang wanita itu apabila telah baligh (haidh) maka tidak boleh baginya menampakkan tubuhnya kecuali ini dan ini, seraya menunjukkan wajah dan telapak tangannya.” [HR Abu Dawud]


Rasulullah SAW bersabda 
“Ada dua golongan penghuni neraka yang aku belum pernah melihatnya: Laki-laki yang tangan mereka menggenggam cambuk yang mirip ekor sapi untk memukul orang lain dan wanita-wanita yang berpakaian namun telanjang dan berlenggak lenggok. Kepalanya bergoyang-goyang bak punuk unta. Mereka itu tidak masuk syurga dan tidak pula mencium baunya. Padahal sesungguhnya bau syurga itu boleh tercium dari jarak sekian dan sekian.” (HR. Muslim)

banyak lagi..tapi sikit2 dulu ye...
Okey tak? Tak JELAS lagi??? hurmm...mungkin rabun, mungkin power cermin mata sudah meningkat? owhh..ye2..mungkin tidak..lalalallaaa~ 


atau............................
   

anda sedang memakai SPEC HITAM MATA BELALANG? ( well..xde model yang leh gambarkan spec mata seperti yang ana tengok itu..hihii)




p/s : cerita macam tak link je dengan tajuk... =_= emmm pe2 je la...ana je yang kisah...org lain tak pun... huhuu... ^_~

4 comments:

Bijen M. said...

Kita juga patut pakai spek mata hitam malam-malam.
Supaya dapat jaga mata tengok perkara-perkara macam tu.
Itulah functionnya kot.
Wahahaha.

BungaSahara said...

a'ah la en.bijen..huhuuu...
lpas ni nk pkai gakla..hihiii
tp adikmanis tu tak pakai pun, die just letak tas kple jew.. :)

mis diyana said...

sy suka cermin mata ittew..haha...nasib baik aku tidak ada di tempat kejadian...jika tidak ku termimpi2 akan cermin matanya ittew...from dian sasterawardaya.

BungaSahara said...

na.. sure ull follow dat girl and ask..
dik..kat mne beli, akk minat la..hehehhe