Tuesday, August 25, 2009

...penanda aras: Merisik akhlak calon suami


Assalamualaikum...

kenapa tetibe yek tajuk ni...:) hehehee..suka suki je sebenarnye..n maybe there's something in my mind..
A little bit opinion..
- Kaum hawa tak mampu memilih siapakah ibu atau ayah mereka, tetapi kaum hawa boleh memilih siapakah, apakah, bagaimanakah, calon suami yang mereka inginkan dan mereka suka untuk menjadi suami...

Dalam soal memilih calon suami, ada panduan yang telah di tetapkan syariat kepada wanita dan walinya...

Nabi SAW bersabda : " Apabila telah datang meminang lelaki yang kamu (wanita/wali) percayai akan agamanya dan kejujurannya (amanah); maka terimalah pinangannya. Sebab jika pinangannya di tolak maka tunggulah terjadinya fitnah di muka bumi dan kerosakan yang besar" (Riwayat Tirmizi)

So girls, as guidline in searching ur Prince Charming, yang bukan saja charming harapkan muka je, tapi yang lebih tinggi lagi ialah charming dari segi agamanya, there's something i wanna share..dari pembacaan yang tak seberapa..

Antaranya...

1. See how he speak with you, contohnya, adakah dia suka memberi salam apabila bertegur sapa, atau sekadar say 'hai' tak pun 'helo' je ke..Adakah cara die bercakap tu, merendah diri atau sebaliknye..

2. See how his relationship with his family. Adakah dia mempunyai hubungan yang baik dengan keluarganya atau seorang yang bermasalah <--- ni penanda aras yang baik untuk menilai akhlak dia

3. Risik-risik hubungannya dengan rakan-rakan sekerjanya

4. Selidik juga hubungannya dengan jiran-jiran dan ahli masyarakat setempat di mana dia tinggal. Misalnya adakah orang masjid dan surau mengenalinya. Adakah dia di senangi oleh jiran-jiran atau tidak...

so...you have the right to choose..how is he (prince charming) that will be your lifetime soulmate.. Pilihan yang perlu dibuat biarlah bersama seiring dengan meminta petunjuk dari ALLAH...

sekian...NOKTAH

p/s : huhu..semoga bertemu yang sentiasa membawa ke jalan yang diredhai Ilahi..Ya ALLAH.dan semoga dia(???) itu sentiasa istiqamah...aminnn

8 comments:

Rakcacer said...

kite mcm mana. ada ciri ciri suami sejati x

BungaSahara said...

emm..mane la kite tawu..kite xkenal awk la..tnye la aweks kamoo

malay786 said...

aik tbe2 ckp psl calon suami...
oo dh ada yg berkenan@dh smpai seru kot..
hehehe

Rakcacer said...

kn kamu bkl isteri no 2

BungaSahara said...

hahha...adess..xmo la..xbaik melukakan hati kaum sesama ku.. :D

Anonymous said...

Tapi kengkadang tuh x semua aper yg kita ndak...kita leh dapat..tul tak..??? Ada yg x sempurna ngan aper yg dikehendaki TETAPI ianya masih boleh menjadi jodoh kita. Mungkin Allah ingin menguji kita dengan cara itu...ingin menilai diri kita didalam mendidik sesama sendiri...:)

BungaSahara said...

emm..conclusion nye, redha lah dgn pemberian ALLAH... =)

imtiyaz said...

salam...
ada nk minta izin letak kat blog ada yer..hehe...huhu
menarikkk