Thursday, August 13, 2009

...sebelum di beri 'injection'

Assalamualaikum...

...murni, tadi de tampal memo utk bdk nk g li oktober..kt situ ckp yg 19 hrbln ni ade cucuk vksin hepatitis kne bayar rm65 sblm 17 kat cik tanty..

Mesej dari kak watie. Habis je baca, terus tepuk dahi. Huhuhuu..mana tak nye, nak bayar duit sewa lagi, ni plak ade lagi satu nak bayar. Adoyaii..heheee

But whatever it is, first thing u should know, what is HEPATITIS actually..

ok, lets start with
what does it mean by HEPATITIS..

The words hepatitis (pronounced: heh-puh-tie-tus) means inflammation of the liver and it can be caused by many thing such as auto-antibody which means your own immune system attacked your own body, bacterial infection or liver injury caused by toxin(poison)

Commonly, this problem is caused by one of the three viruses: Hepatitis A, Hepatitis B and Hepatitis C viruses.

Some of the viruses can mutate and it could be more dangerous to the body because it will be more hard for body to fight the viruses. Moreover, hepatitis B and C can destroy the liver and here, the liver transplant is needed and which is not always available or successful.

It is just roughly about hepatitis, emm saya rasa masyarakat skrg ni, dah ada tahap awareness yg tinggi tentang kebanyakan penyakit. Lagipun sekarang ni dah banyak kempen-kempen kesedaran tentang penyakit yang dah macam2 kat malaysia ni..emm..huhu dah mcm iklan plak saya kan..

Hehe kembali kepada masalah ongkos untuk hepatitis injection tu,
u noe what???
dah settle. ??? dun ask me how i settle it because i get it free from my mom's clinic..hehheee (^__^) selamat rm65..tapi kene la balik on next wk..ma kata ubat tu expired bulan 9..hahhaa..


p/s : ...oooh ubat..jgn la ko expired dlu eh..wait for me :)

sekian...NOKTAH

1 comments: