Tuesday, July 14, 2009

...bukan nama kawan

Ujian.. Semuanya ujian dan dugaan untuk hati ini…

Allah menguji seseorang itu kerana Allah swt mempunyai rahsianya tersendiri,sama ada Allah hendak tambah iman kita atau hendak uji sejauh mana keimanan kita

Bila terlalu mengambil berat, dikatanya kita jaga tepi kain orang, busy body, jeles..n bla..bla..bla..n so on…hurmmm~ ntah la. Bila tak amek tau plak, kata sombong, selfish la..hape la. I really dun understand kenapa manusia too easy in judging other person.

I have a LOAD of friends…but for sure la kan, u have the VERY special one (girls okeh) that u’ll share all ur story, all ur sadness, happiness, hate, love..senang cakap, segalanya la kan…but suddenly, ur friend tu, pergi menceritakan sgala ape yang diceritakan pada dia kepada ORANG LAIN…dan untuk lebih SEDAP kan cerita lagi..dia tambah lagi garam, gula, cuka..sgala nya lah..supaya cerita tu lebih…besh!!! And on the other side..mereka-mereka yang mendengar akan Nampak la, yang orang diceritakan tu jahat la sangat-sangat…macam zionis tu la kejam nya kan..

How could she…huhuhuuu mimi kata, how could she what??memg dah die macamtu..mimi cakap die tu memang macamtu. Kenapa hati ni tak Nampak ye…huhu..

We need sumone that we call friend…bukan lah untuk gunakan die tapi sememangnya die sebagai kawan..KAWAN..untuk apa?untuk segala nya..share everything la kan..just like i said before this..for share..share..share..SHARING..ohh..what so ever~

------- all I say to u, everything I say to u, everything I tell u..hanyalah luahan hati sebab kadang-kadang hati ni sarat dengan masalah…bukan untuk memburuk kan, mencaci jauh sekali mengata…Hati ni tak pernah membenci orang mana-mana pun Cuma tak suka sikap dan hati ni sentiasa merisaukan keadaan kawan-kawan. Tapi mungkin kawan-kawan tak suka sikap hati ini yang seperti busy body, menjaga tepi kain orang. Sedangkan kawan-kawan tak pernah nak jaga tepi kain hati ni. Huh! Terpulang lah kau kawan-kawan..hati ni tak mintak untuk kalian risaukan hati ini, mungkin rasa keKAWANAN kalian tidak sekuat hati ini yang sayang kawan-kawan nya.

------- Pedulik apa hati ni…dalam islam pun tak de istilah jangan jaga tepi kain orang. Segala apa yang ku ceritakan hanya lah luahan kerisauan. Luahan akal yang dah sudah mula berfikir –ve tentang mereka dan mereka. Tapi yang hati ni sangat pelik..bagaimana kau boleh tukar kisah?kau yang membuat luahan tapi kenapa aku yang di burukkan???kenapa?takut orang menghukum kau kah kawan????

------- Bukan lah hati ni orang yang sempurna, hati ni mengaku yang hati ini juga sentiasa melakukan kesilapan. Maafkan hati ini kawan, menegur kawan…sudah lama hati ni memendam kan nya tapi mungkin hari itu, hati ni Nampak sedikit peluang untuk mencelah, untuk memberi pendapat dari kaca mata islam. YE..hati ni tak lah bijak dalam berkata-kata tapi selembut nya kata-kata yang cuba hati ini tuturkan..segalanya kebenaran yang cuba hati ini sampaikan…rupanya, kau kawan tidak mampu menerima kenyataan. Kenapa kawan? Terlalu siniskah ucapan nasihat ku itu? Hati ni sudah terlalu lembut berkata-kata…kenapa?salahkah lagi??? Takpe lah kawan..memang hatimu sengaja kau keraskan mungkin..sengaja kau tutup mata dan pekak kan telinga mungkin.. Yang boleh hati ini simpulkan, memang sukar untuk terima kenyataan dan hakikat kebenaran..dan mulalah waktu itu, semua kawan akan menudingkan jari pada hati ini yang hanya berniat merubah kepada kebaikan. Tak apa..hati ini menganggap ia nya ujian..alhamdulillah..dari ujian ini, baru hati ini sedar, kau kawan yang seperti apa…

SELESAI…

But sharing everything…bukan lah untuk kita menjaja semula cerita tu untuk dijadikan bahan-bahan hangat,untuk memburuk kan kawan itu semula.. tapi kenyataannya, hati ni juga boleh kejam seperti kau kawan, kerana hati ni juga boleh cerita apa yang kau kongsikan tapi..aku bukan seperti kau,suka memburuk kan kawan..…apa-apa lah kawan, hati ini tau sapa diri ini tapi tak tahu lah kau kawan..hati kau sebusuk itu…

Hati ni suka motivate diri ni supaya always think +ve to other people.but I dun think all of u boleh think +ve if ur own friend do sumtin yang mencurigakan and suddenly u want to force ur brain, ur heart, to think +ve..how???tel me how???hati tu mesti akan berkata-kata..ye tak???sebagai mana tak kisah pun hati tu..tapi dalam ketidak kesahan itu, mesti ada secubit curiga..

Tak pe lah, rasanya mungkin sekarang ni perlukan perubahan…KAU hidup KAU..AKU hidup AKU..mungkin kawan-kawan lebih selesa macamtu bukan???

p/s :- jangan percaya sapa-sapa…

0 comments: